Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?Boyun bölgesinde oluşan her ağrı boyun fıtığı anlamına gelmez. Boyun fıtığını anlamak için ortaya çıkan şikâyetlerin değerlendirilmesi gerekir. Boyunda 7 adet omur bulunmaktadır. Bu omurların ilkinde ve ikincisinde disk bulunmamakta, diğer omurların arasında disk bulunmaktadır. Omurların arasında bulunan disk, içi yumuşak dışı ise sert bir yapıya sahiptir. Disklerin yumuşak kısmı dışarı doğru çıkarsa sinirlere baskı uygulamaya başlar. Bu baskı sonucu boyun ağrısı, kol ve sırt ağrısı ortaya çıkar. Boyunda oluşan ağrı, bacaklara kadar uzanarak bacaklarda güç kaybı yaşanabilir. Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?Boyun fıtığı tedavisinde ilk olarak cerrahi operasyona başvurmadan diğer yöntemler denenmelidir. Boyun fıtığından kurtulmak ya da oluşan şikâyetleri azaltmak için boyuna bilinçli bir şekilde masaj yapmak iyi gelmektedir. Uygun kremler ile ağrının oluştuğu alanlara masaj yapılarak boyun yumuşatılır ve devamında boyun egzersizleri yapılır. Bu uygulama şikâyetleri azaltabilir. Denenen yöntemlere rağmen boyunda oluşan şikâyetlerden kurtulmak mümkün olmuyorsa boyun fıtığı şu yöntemler sayesinde geçebilir;
Sıralanan yöntemler ile boyun fıtığı geçmiyorsa son seçenek olarak cerrahi yönteme başvurmak gerekir. Cerrahiye başvurmak için güç kaybı, duyu kaybı, sinir ve omuriliklere baskı, kollarda uyuşma ve şiddetli ağrı olması gerekmektedir. Bu tür şikâyetler yoksa cerrahiye gerek duyulmamaktadır. Boyun Fıtığından Nasıl Korunur?
Ekstra BilgilerBoyun fıtığı tedavisinde kullanılan yöntemlerin başarısı kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle tedavi sürecinde uzman bir doktordan destek almak önemlidir. Ayrıca, tedavi sürecinde hastanın kendi sağlığına dikkat etmesi ve doktorun önerilerine uyması, iyileşme sürecini hızlandırabilir. |
Boyun ağrılarım var ama boyun fıtığım olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Ayrıca, boyun fıtığı tedavisinde cerrahi müdahale dışında hangi yöntemler etkili olabilir? Tedavi süresince nelere dikkat etmeliyim?
Cevap yazMerhaba Raşide Hanım,
Boyun ağrılarınızın sebebini öğrenmek için öncelikle bir ortopedi veya beyin cerrahisi uzmanına başvurmanız önemli. Doktorunuz, klinik muayene ve gerekli görürse MR gibi görüntüleme yöntemleri ile boyun fıtığı olup olmadığınızı belirleyebilir. Boyun fıtığı tedavisinde cerrahi müdahale dışında, fizik tedavi ve rehabilitasyon, ilaç tedavisi, enjeksiyonlar ve bazı durumlarda manuel terapi gibi yöntemler de etkili olabilir. Tedavi süresince, doktorunuzun önerilerine uymak, ağır yük kaldırmaktan kaçınmak ve boyun kaslarını güçlendiren egzersizler yapmak önemlidir. Ayrıca, uygun bir yastık kullanmak ve uyku pozisyonunuza dikkat etmek de boyun sağlığınız için faydalı olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.