Boyun Tutulması Belirtileri ve Tedavisi
25 Haziran 2024

Boyun Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Tutulması

Boyun tutulması, her insanın yaşamı boyunca bir kez olsun yaşadığı, güne başlarken rahatsız edici bir sorundur. Her yaş grubundaki kişileri etkileyebilen ve yaşam kalitesini düşüren bir etkendir. Boyun tutulması uzun bir süre devam ediyorsa, hareketlerde kısıtlanmaya neden oluyorsa, boyun fıtığı ve kireçlenme gibi ciddi sorunların belirtisi olabilir. Bu nedenle ihmal edilmeden bir doktora gidilmesinde fayda vardır. Boyun yapısında bulunan ve boynu destekleyen kas gruplarında oluşan aşırı gerginlikten kaynaklanan boyun tutulması, yanlış pozisyonda uyuma, uzun süreli masa başı işlerde çalışma, ağır egzersizler ve ağır kaldırma gibi çok sayıda sebepten oluşabilir. Özellikle yaz aylarında klimalı ortamlarda bulunma, hava akımı olan yerlerde olma gibi etkenlerde bu sorunun yaşanmasına neden olabilir. Bu dönemde sıcak soğuk dengesinin iyi kurulması ve bulunulan ortamın havalandırılmasına dikkat edilmesi gerekir.

Boyun Tutulması Neden Olur?

  • Uyku pozisyonunda yapılan hatalar
  • Televizyon karşısında koltukta uzanmak
  • Devamlı olarak aynı yönde olmak
  • Baş ve boyun bölgesine uygulanan baskı ve ağırlık kaldırmak
  • Klima ve vantilatör önünde fazla durmak
  • Başlangıçta ısınma hareketi yapmadan, boyun egzersizlerinin yapılması
  • Sıcak soğuk dengesinin kurulamaması, terlemenin ardından boynun birden soğuması
  • Yüzme sırasında dikkatsiz davranmak
  • Omuzlarda ağır yükün taşınması
  • Bilgisayar başında uzun süre geçirmek
  • Boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, boyun kireçlenmesi gibi rahatsızlıklar
Bu etkenler boyun tutulmasına sebep olabilir. Boyun hastalıkları dışındaki etkenler yüzünden oluşan boyun tutulmaları kısa sürede geçer. Ancak bu süreçte ani hareketlerden kaçınılması gerekir. Boyun hastalıkları için mutlaka tıbbi destek alınması gerekir. Uzun süre aynı yöne bakılması gerektiğinde, mutlaka boynun bir yastıkla desteklenmesi gerekir.

Boyun Tutulması Tanısı Nasıl Konur?

Hastanın yakınmaları dinlenerek, genel olarak boyun tutulması tanısı konulabilir. Ancak bu sorunun neden kaynaklandığının belirlenmesi için, manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), röntgen gibi tetkiklere başvurulması gerekir. Boyun tutulmasının boyun fıtığı ve boyun kireçlenmesi gibi sorunlardan kaynaklandığı bu şekilde belirlenebilir. Teşhis konulduktan sonra, buna uygun tedavi aşamasına geçilir.

Boyun Tutulması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisinde bazı manuel tedavi uygulamaları bulunmaktadır. Bu tedavilerde kasların gerilmesi, baskı uygulanması, kasılması ve döndürülmesi gibi çalışmalar yapılır. Fizik tedavi uygulamalarının içinde olan bu tedaviler uzmanlarca seanslar halinde uygulanır. Bu arada hastaya bazı kas gevşetici ilaçlar önerilebilir. Bu ağrıların daha kısa sürede giderilmesinde faydalı olur. Ayrıca hastaların yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur. Fizyoterapistin yaptığı çalışmalarla boyun kaslarında rahatlama sağlanır. Kasların gevşetilmesiyle hastalar boyunlarını daha rahat kullanabilir. Bu arada hastanın uygulayabileceği boyun egzersizleri verilerek, bunları yapmaları sağlanır. Boyun eklemlerinde işlevselliğin kazanılması için, dışarıdan ısı uygulaması yapılabilir. Bu uygulamayı hastalar kendi başına uygulamamalıdır. Mutlaka doktora danışarak, sıcak uygulamanın yapılması gerekir. Uygun şekilde kremlerle yapılacak boyun masajı da kasların gevşetilmesine yardımcı olabilir. Boyun tutulmasının altında boyun fıtığı ya da boyun kireçlenmesi gibi bir sorun yatıyorsa, bunlara yönelik tedavilerin uygulanması gerekir. Bu tedaviler hastaların boyun tutulma sorununu da giderecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri

Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun Ağrısı Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyun Tutulmasının Nedenleri?

Boyun Tutulmasının Nedenleri?

Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Boyun Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Boyun Fıtığı Baş Dönmesi Yapar mı?

Boyun Fıtığı Baş Dönmesi Yapar mı?

Güncel

Boyun Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Güncel

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?