Boyun Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
19 Haziran 2024

Boyun Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Boyun kemiği, insan vücudunun en önemli parçalarından biridir. Boyun, baş ile vücut arasındaki bağlantıyı gerçekleştirir. Genel açıdan bakıldığında kafanın dik bir şekilde durmasını destekler ve dengeli pozisyonda olmasını sağlar. Boyun kemiği vücuttaki kemiklerle bağlantılıdır.

Boyun Kemiğinin Görevleri

Boyun kemiği, baş bölgesinin birçok yöne rahatça hareket etmesini koordine eder. Bazı kaslar sayesinde kafadaki tüm yükü kaldırır. Bu görevinde zorluk çekmektedir. Ancak bu göreviyle vücudun direncine bağlı olarak kafanın havada kalmasına ve çevreden gelen tüm baskılara karşı konumunu bozmamasına yardımcı olur.

Çocuklarda Boyun Kemiği Yapısı

Küçük yaştaki çocuklarda boyun kemiği fazla gelişmemiştir. Bu nedenle küçük çocuklar kafalarını havada tutmakta zorlanırlar. Belli bir süre sonra gelişen boyun kasları sayesinde dengeyi sağlarlar. Genellikle 6. aylarını doldurduktan sonra bunu başarırlar. Bazı çocuklar doğduğu andan itibaren hareketli olduğu için 6. aya kalmadan kafalarını kaldırmaya çalışırlar. Her zaman bu durum olumlu sonuçlanmaz. Çocukların bazılarında kemik kasları güçsüz olanlarda kemik zedelenmesi, kemik kırılması ve kemik çatlamasına neden olmaktadır. Bu olayların karşısına geçmek için ise anne ve babaların çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

Boyun Kemiği Yapısı

Boyun kemiği 7 adet boyun omurundan oluşmaktadır. Omurlardan en üstteki ikisi kafatası kemiğine tutunmasını sağlar. Omurların arasında diskler bulunur. Diskler omurların birbirlerine sürtünmesini engelleyen jöle tarzı yastıklardır. Üzerlerine düşen yükü ise dengeli olarak alt seviyelere kadar iletirler. Diskler ve omurlar birbirlerine tutunurlar. Bu durum kaslara kuvvet verir ve esneklik kazandırır. Boyun omurgasının içerisinde sinirler ve omurilik bulunur. Buradaki omuriliğin kalınlığı 2 cm'dir. Beyinden aldığı bütün emirleri vücuda iletmektedir. Boyundan iletilen omurilikten çıkan sinirler sayesinde el ve kolumuzun hissini, kuvvet ve hareketini sağlar. Dengeli bir boyun sağlıklıdır. Bu denge için ise boyun omurgası kendiliğinden doğal bir eğim yapısına sahiptir. Ağrısız bir boyun için eğimin korunması çok önemlidir. Bu eğimde bozulmalar meydana gelirse boyun dejenerasyonu da bozulduğu için boyun ve kol ağrısı artmaktadır.

Boyun Kemiğinde Yaşanan Sorunlar

Günümüzde boyun kemiği ile ilgili birçok sağlık sorunu söz konusudur. Genellikle yanlış oturma ve aşırı bilgisayar kullanımından kaynaklanmaktadır. Teknolojik alet ve yanlış oturma nedeniyle zamanla boyunda sıkıntılara yol açar. Bununla beraber boyun kemiği ve yapısı sahip olduğu anatomik şekli zamanla değişiklik göstermesine neden olmaktadır. Bu da boyun fıtığının oluşmasına davetiye çıkarmaktadır. Bu bozulan boyun yapısına başka örnekler ise zorlamalar, adale spazmları, darbeler, kazalara bağlı olarak oluşan kalıntılar, psikojenik etkenler sebep olabilir. Bu durumun yaşanmaması için ilk önce doğru oturma şekli öğrenilmeli ve uygulanmalıdır. Kullandığımız teknolojik aletleri daha az kullanmaya özen göstermeliyiz. Boyun ağrılarının önüne geçebilmek için bir yöntem de ortopedik yastık kullanımıdır. Bu yastıkları birçok yerde bulabilirsiniz. Ortopedik yastığı kendinize uygun olan şekilde ve yükseklikte seçmelisiniz. Doktorun tavsiye edeceği uygun boyun için egzersizler uygulanmalıdır.

Boyun Kemiği Çıtlatma ve Diğer Sorunlar

Boyun kemiğinde en önemli ve en dikkat edilmesi gereken husus boyun çıtlatmasıdır. Çıtlatma ileri zamanlarda kireçlenme, kemiğin kırılması ve benzeri ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu sorunları yaşamamak için alanında uzman hekim tarafından boyun masajları önerilmektedir. En önemlisi boyun kemiğinin ağrılarının uzman doktor tarafından neden kaynaklı olduğu araştırılmalıdır. Çünkü bilgisizce yapılan yanlış tedavi ve müdahalenin sonucu geri dönülmeyecek hasarlara neden olabilir. Bu yüzden dolayı rahatsızlığın uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Sağlık her yaşta ve her zaman çok önemlidir. Bunu hep kafamızın bir köşesine kazımamız lazımdır. Buna göre faaliyetlerde bulunulmalıdır. İleri yaşlarda boyun kemiği ve çevresinde sorun yaşamamak için fizik tedavi veya alanında uzman doktorlar tarafından gerekli görülen tavsiyeler alınarak uygulanmalıdır.

Boyun Kemiğinin Faydaları

Boyun kemiği, vücudun birçok işlevini yerine getirmesine yardımcı olur. İşte boyun kemiğinin bazı faydaları:
  • Başın dik durmasını sağlar.
  • Başın çeşitli yönlere hareket etmesini kolaylaştırır.
  • Omurilik ve sinirlerin korunmasını sağlar.
  • Vücudun dengesini korur.
  • Kaslara esneklik ve kuvvet kazandırır.

Boyun kemiği, vücudun önemli bir parçasıdır ve sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi gereken bir bölgedir. Doğru oturma pozisyonları, uygun yastık kullanımı ve düzenli egzersizlerle boyun sağlığını koruyabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?

Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Boyun Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Boyun Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Tutulmasının Nedenleri?

Boyun Tutulmasının Nedenleri?

Güncel

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Güncel

Bel ve Boyun Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Bel ve Boyun Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi