{ "title": "Boyunda Sinir Sıkışması", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyunda-sinir-sikismasi.gif", "date": "21.01.2024 05:40:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Boyunda sinir sıkışması, kireçlenme, fıtık, yaralanma ve çeşitli hasarlar nedeniyle boyunda meydana gelen oldukça rahatsızlık veren bir sinir hasarıdır. Bu etkenler yüzünden boyunda sinir hasarına neden olan ve baskı yapan etkenler, boyunda ağrı, şişkinlik ve hareket kısıtlılığı gibi sonuçlara sebep olmaktadır. Toplumda yaşın ilerlemesine bağlı olarak daha fazla görülmektedir. Ani hareketler, travmalar, yaşlanma sinirlerini yıpranmasına neden olmaktadır.

Boyunda sinir sıkışması neden olur?
Boyunda sinir sıkışması belirtileri nelerdir?

Boyunda sinir sıkışmasının en önemli belirtisi boyun, kol, göğüs ve omuzlara doğru yayılan ağrıdır. Ellere ve parmaklara yayılan uyuşma ve karıncalanmayla birlikte kas güçsüzlüğü meydana gelir. Ellerde koordinasyon kaybının olması da belirtiler arasındadır. Sinir sıkışmasının hangi sinir seviyesinde olduğuna göre, farklı bölgelerde ağrı ve güçsüzlük meydana gelir.
Boyunda sinir sıkışması olan hastalar ellerini başının üzerine koyduklarında ağrı ve uyuşukluğun kaybolduğunu ifade eder. Bunun sebebi omurlar arasındaki açıklığın bu pozisyonda artması ve sinire yapılan basının azalmasıdır.

Boyunda sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisinde öncelikle sinir kökü üzerindeki bası azaltılmaya ve meydana gelen belirtiler hafifletilmeye çalışılır. Hastalara ilaç tedavisine geçmeden istirahat ve fizik tedavi uygulanır. Boyun traksiyonu, boyun egzersizleri ve ağrıyı ortadan kaldırmaya yönelik yöntemlerin uygulanması hedeflenir. Bunlar yeterli gelmediğinde, bölgeye iğne ya da katater ile girilerek, ilaç verilmesi gündeme gelir. Diskin içine kadar girilerek, elektrotla diskin ısıtılması ve diskteki basıncın azaltılmasına çalışılır. Sinir üzerinde fazla bası varsa, kas güçsüzlüğü ilerlemişse, fıtıklaşan diskin bir bölümünün çıkarılması ya da sinirin boşluğunu genişletmek üzere cerrahi girişim uygulanabilir. Tedavi uygulanırken, hastanın düzenli bir şekilde boyun egzersizleri yapması ve boynunu her türlü darbeden koruması gerekir. Bunlar ağrıların azaltılmasına yardımcı olur. Yaşla ilgili sinir sıkışmalarında ise hastaların boyun egzersizi yapması ve ağrıların hafifletilmesi için ilaç kullanımı tedaviye destek olur.
" } ] }