{ "title": "Boyunda Beze", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyunda-beze.gif", "date": "19.01.2024 15:13:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boyunda beze, boyunda oluşan bezeler vücudun neredeyse her tarafına yayılmış lenfatik olarak adlandırılan bağışıklık sistemine ait bir parçadır. Farklı alanlarda gruplar halinde bulunurlar. Boyun bölgesinde neredeyse 200-300 tane bulunmaktadır.

Bu bezeler vücutta oluşabilecek enfeksiyon ve kanser gibi durumlara karşı savaşırlar. Bu savaş anında boyutları büyür. Büyümelerinin nedeni ise içerisinde sorunlar ile mücadele eden hücre sayılarının artmasıdır. Boyutları 1 santim kadar olan bezeler normal olarak kabul edilir. Ancak 1 santimden daha büyük olan bezeler mutlaka Uzman bir doktor tarafından detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Bu bezeler;
Baş boyun kısmında vücudun farklı bir yerinde vücuda zarar verecek bir olgu varsa bezelerin boyutu büyür. Kanser olaylarında kanserli hücrelerin büyük kısmı lenf yolu ile yayılmaya meyillidir ve uzun zaman boyun bezelerine takılırlar. Bu durum vücutta var olan diğer tüm bölgeler için de aynıdır. Genelde kanser hücresinin çevresinde bulunan lenf düğümleri tutulurlar. Boyunda kitle söz konusu olan bir hasta için hastanın yaşı ve kitlenin bulunduğu yer büyük önem taşır. Çocuklarda oluşan kitle genellikle enfeksiyon kaynaklı olurken 40 yaşını aşmış kişilerde kanser ilk olasılıklardandır. Bu nedenle detaylı araştırma yapılması gerekir. Bu durum boynun orta kısmında yer alan tiroit bezi ile sıklıkla karıştırılmaktadır.

Enfeksiyon Kaynaklı Bezlerde Oluşan Belirtileri Nelerdir?
Kanser Kaynaklı Bezlerde Oluşan Belirtileri Nelerdir?
Boyun bezelerinde detaylı muayene şarttır. Eğer beze enfeksiyon kaynaklı ise ilaç tedavisi ile hasta yakın takibe alınır. Doktor gerekli görürse radyolojik ve kan tetkikleri isteyebilir. Eğer tümör söz konusu ise kaynaklanabileceği yerler detaylı bir şekilde incelenir. Boyun ve baş bölgesine ait radyolojik testler yapılır. Kitlenin oluşum gösterdiği yerlerden biyopsi alınarak incelenir.

Yapılan incelemeler sonucu cerrahi ya da farklı tedavi yöntemleri uygun görülebilir. Bazı vakalarda yapılan incelemeler sonucu gerekli bilgiye ulaşılamazsa kitlenin tümü çıkartılabilir. Devam eden süreçte radyoterapi, kemoterapi, antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemlerine hastalığı takip eden doktor karar vermelidir.

Boyunda oluşabilecek kitlere neden olabilecek bir diğer faktörde doğumsal kitlelerdir. Bu kitleler yaş ilerledikçe ortaya çıkar ve enfeksiyon gibi durumlarda şişerek belirginleşir. İyi huylu bezelerdir ve özellikle boynun orta kısmında yer alırlar. Tedavi seçeneği ise daha çok cerrahidir.
" } ] }