{ "title": "Boyun ve Sırt Ağrısı", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-ve-sirt-agrisi.gif", "date": "21.01.2024 01:17:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Boyun ve sırt ağrısı, günümüzde genellikle bilgisayar ve masa başında uzun süre vakit geçirilmesi nedeniyle, giderek artan bir şekilde boyun ve sırt ağrısı yakınmaları meydana gelmektedir. Boyun ağrıları zaten başlı başına yaşam kalitesini etkileyen sorunlardan birisidir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte daha fazla etkili olan boyun ağrıları, özellikle başın ve boynun son bulduğu omuzların başladığı alanda hissedilen özelliktedir. Ancak bazı durumlarda ağrılar bu bölgeyle sınırlı kalmadan, kollara ve sırta yayılım gösterir.

Boyun ve sırt ağrısına neden olabilecek etkenler

Kötü duruş ve kas tutulması: bu tür boyun ağrıları en fazla rastlanan mekanik ağrılardır. Herhangi bir omurga hastalığından ileri gelmezler. Oturma bozukluğu, kötü duruş, kazalar ve darbelerden dolayı oluşurlar. Boyun ağrısına sırt, omuz ve kol ağrısı eşlik edebilir. Uzun süre masa başında çalışanlar, boynun uzun süre eğik tutulması, eğik şekilde kitap okumak, yatarak televizyon seyretmek, sağlıksız bir yastık kullanmak, uzun süreli el işi yapılması gibi etkenler bu tür mekanik boyun ağrılarının sebebi olabilir. Boynu herhangi bir sebeple zorlamak, doğal duruşunun dışında farklı bir şekilde tutmak, kişilerde boyun ağrısı ve sırt ağrıları gibi yaşam kalitesini bozan etkiler yapar. Bu türdeki ağrılar kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlarla giderilebilir. Uygulanan boyun egzersizleri, ağrı kaynağı olan duruş ve oturuş bozuklukları düzeltilerek, ağrıların düzeltilmesi sağlanır.

Stres: Boyun ağrısı psikolojik etkenlerden kaynaklanabilir. Özellikle stresli bir yaşamın beden üzerindeki fiziksel etkileri dikkate alınmalıdır. Stres ve kaygı durumunda, beden psikolojik bir baskı içinde olur. Stresliyken kaslar gerilir, hormon salgısı artar ve bu nedenle boyun ağrıları gibi vücudun rahatsız olacağı etkiler oluşur. Bu etkiyle oluşan ağrılar başlı başına stres kaynağı olabilir. Bu tür ağrılarda sıcak banyo, masaj ve egzersiz yapmak, kasların gevşemesine ve ağrıların azaltılmasına etkili olabilir. Ancak kişilerin stresle baş etmesini öğrenmesi her şeyden önemlidir.

Travma sonucunda oluşan ağrılar: Ciddi kabul edilen boyun ağrıları genellikle travmalar sonucunda oluşur. Spor yaralanmaları, trafik kazaları, kavgalar, boynun zedelendiği düşmeler boyun ağrısına neden olup, sırt ve kollarda ağrılara neden olur.

Boyun fıtığı: Boyun fıtığı omurların arasındaki disklerin fıtıklaşmasıyla meydana gelir. İlk aşamasında kendisini boyun ağrısıyla gösterse de tedavi edilmeyip ilerlediğinde sırta kadar inen ağrılara neden olur. Bu tür hastaların günlük yaşamında boyna zarar verebilecek hareketleri kısıtlanmalı ve tedaviye bir an önce başlanmalıdır. Tedavi edilmediğinde sırttan aşağılara bacaklara kadar inebilir ve güçsüzlük etkisi gösterebilir.

Kireçlenme: Boyunda olan bağların ve kıkırdakların yıpranması nedeniyle oluşan kireçlenme etkisinde, omurilik ve sinir kanallarında daralma oluşur. Bunun sinirlere yaptığı baskı sonucunda, boyun fıtığında olan etkiler görülür. Hastalarda boyun ağrısıyla birlikte kol ağrısı, sırt ve omuz ağrısı görülür. İlerledikçe ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma meydan gelir. Genellikle egzersizler ve fizik tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir.

Romatizmal hastalıklar: Eklem ve bağ dokusunda oluşan hastalıklarda boyun ağrısı yaşanabilir. Özellikle yumuşak doku romatizması olan fibromiyalji rahatsızlığında, boyun ağrısıyla birlikte sırt ağrısı oldukça sık görünen belirtilerdir. Bu yüzden boyun ağrısı her ne sebepten kaynaklansa da mutlaka teşhis konularak, tedavi edilmelidir.
" } ] }