{ "title": "Boyun Uzaması", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-uzamasi.jpg", "date": "20.01.2024 22:57:44", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Boyun uzaması, büyüme hormonunun büyük oranda etkisi olan boyun uzaması; iki aşamalı dönemi vardır. Oldukça önemli olan bu dönemlerin biri 0-5 yaş arası dönem, diğeri ise ergenlik dediğimiz dönemdir. Çünkü, bu evrelerde boyun uzaması hızlı olur. Fakat bu iki dönem arasında boyun çok az uzar veya hiç uzamayabilir. Özellikle ergenlik çağındaki gençlerin çoğunun en çok şikâyet ettikleri konulardan biridir boyun uzaması. Kızlarda 21, erkeklerde ise 18 olan biyolojik anlamda boyun uzamasının aşamasını tamamladıktan sonra neredeyse yapılabilecek bir şey yok denilebilmektedir. Ancak bahsettiğimiz bu dönemlere ulaşmadan önce çeşitli besin ve egzersizlerle boyun uzamasına katkıda bulunmak mümkündür. Genetiğe de bağlı olan boyun uzamasında, bunların yanı sıra yeterli uyku ve bedensel aktivitelerin de önemi büyüktür.

Vücudumuzdaki hormon ve büyüme faktörlerinin yeni doku oluşturması ile gerçekleşen boyun uzaması, besinlerden aldığı gerekli yapıtaşlarına ihtiyaç duyar. Yaşa göre değişiklik gösteren boy uzamasında besinlerin yüksek miktarda etkisi vardır. Vücudumuz özellikle; A ve D vitamini, demir ve çinko mineralleri, protein, yağ, kalsiyum ve lif bakımından zengin ve dengeli beslenme biçimi ile boyun uzamasına ciddi anlamda katkı sağlar. 0-5 yaş arası büyüme döneminde yeteri kadar alınmayan bu gıdalar ergenlik döneminde telafi edilirse; kişinin potansiyel uzunluğa ulaşması mümkündür.

Boyun uzaması için neler yapılabilir?

Özellikle yukarıda bahsettiğimiz vitamin ve mineralleri vücudumuz kendi kendine üretemeyeceği için, bu gıdaların düzenli ve yeteri kadar tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir. Bilhassa kalsiyum açısından zengin besinlerin tüketilmesi kemik yapısı için çok önemlidir. Örneğin; yoğurt, süt, peynir ve yumurta gibi yiyeceklerin bol miktarda alınması oldukça mühimdir. Çünkü; bu besinler bağırsaklarda vücuda faydalı olan probiyotik bakteri türlerini biriktirir. Bu bakteriler sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayarak, D vitamini ve kalsiyumun hızlıca emilimini sağlar. Bu sayede boyun uzaması daha kolay gerçekleşir. Bunların yanı sıra; tavuk, balık, havuç, ıspanak ve yulaf gibi zengin mineral ve protein yüklü besinler de boyun uzamasını etkileyen gıdalar arasında yer almaktadır.

Kandaki oksijen miktarını etkileyen bol miktarda sıvı alınması, boyun uzamasında önemli rol oynar. Alkol ve sigara gibi sağlığınız için zararlı maddelerden de uzak durmak gereklidir. Ayrıca içerisinde çok fazla katkı maddesi olan besinler sık sık tüketilmemelidir.

Büyüme dönemlerinde yapılacak yüzme ve basketbol gibi çeşitli spor aktiviteleri ile boyun uzamasına destek verebiliriz.

Bedenimizin ihtiyacı olan uykunun, düzenli ve uygun şekilde olması hem ruh açısından hem de fiziki açıdan önemlidir.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu faktörler sağlıklı bir vücut için gerekli olan şeylerdir. Ancak sağlıklı bir vücutta gerçekleşecek boyun uzaması; bazı durumlarda hormon tedavisine ihtiyaç duyabilir. Eğer çocuğunuzun yaşına göre boyunun uzamadığını düşünüyorsanız, bir uzmana görünmekte fayda vardır. Nitekim erken teşhis her anlamda büyük önem taşır.

" } ] }