{ "title": "Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-fitigina-ne-iyi-gelir.gif", "date": "22.01.2024 01:33:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Boyun tutulması özellikle başı uzun süre sabit tutmaktan, cereyanda kalmaktan ya da yanlış yastık seçiminden dolayı kaynaklansa da aslında altında yatan farklı nedenler olabilir. Yukarıda sıralanan nedenler tutulmayı tetikleyen nedenlerdir. Boyun tutulmasına neden olan etkenler daha evvel geçirilmiş bir kaza, operasyon ya da vücutta bulunan bakteriler boyun tutulmasının asıl nedenlerindendir.

Ayrıca ısınma hareketleri yapmadan ağır egzersizlere başlamak, ağır kaldırmak yine boyun tutulması nedenlerindendir. Boyun tutulması ile boyun kaslarında ciddi ağrılar oluşur. Oluşan ağrılar kasların gerilmesi ve hassaslaşması nedeni ile ortaya çıkar. Boyuna dokunma ile boyun bölgesinde sızlama ve hareket kısıtlaması yaşanır. Kişi boynunu sağa, sola ya da arkaya çevirmekte güçlük yaşar. Boyun tutulmasına maruz kalan kişinin yaşamı tutulma ile kısıtlanabilir. Kişi araba kullanmakta, yemek yemede ve hatta yürümede bile güçlük yaşayabilir.

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun tutulmasına maruz kalan kişi için uygulanacak ilk tedavi yöntemi hastanın kendini tedavi etmesidir. Ağrı olan bölgeye sıcak havlu sarmak tutulmaya karşı faydalı olabilir. Sıcak uygulaması ile boyunda kasılarak ağrıya neden olan noktaların gevşemesini sağlar. Ayrıca boyna merhem ya da zeytinyağı sürmek yine kasılmayı gevşetebilir. Eğer kişisel tedavilere rağmen tutulma geçmiyorsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Malzemeleri
Yarım çorba kaşığı servi kozalağı iyice dövüldükten sonra elenir. Elde edilen toz zeytinyağı ile krem kıvamı alıncaya kadar karıştırılır. Elde edilen krem ağrının oluştuğu bölgeye masaj yapılarak sürülür.

Adaçayı ve söğüt yaprakları farklı kapların içinde kaynatılır. Kaynayan adaçayının yaprakları sıkılarak posası alınır. Posa haline gelen adaçayının üzerine söğüt yapraklarından elde edilen su eklenerek karıştırılır. Püre haline gelen karışım ağrının bulunduğu yere sürülerek temiz bir tülbent ile sarılır.

Kurutulmuş kediotu yaprakları dövülerek toz haline getirilir. Ardından zeytinyağı ile homojen bir şekilde karıştırılır. Hamur kıvamı alan karışım ocakta ılıtılarak ağrılı bölgeye sürülüp sarılır.

2. Tarif

Malzemeleri
Uygulanışı: Sabah ve akşam günde iki defa havlıcan ve biberiye yağı ile ağrılı bölgeye masaj yapılır. İki yağ birbiri ile karıştırılmamalıdır. Biberiye yağı ile sabah masaj yapılıyorsa havlıcan yağı ile akşam yapılmalıdır.

Zeytinyağı: Boyun tutulması için eski yıllardan beri kullanılmaktadır. Zeytinyağı ılıtılarak tutulmanın gerçekleştiği bölgeye masaj hareketleri ile sürülür. Daha sonra bölge bir tülbent ya da havlu ile sarılır.

Bayır Turpu: Bayır turpu boyun tutulması geçene kadar bölgeye ısıtılarak bir tülbent yardımı ile sarılır. Bu işlem yarım saatte bir uygulanır.

Kuru Soğan: Kuru soğan közlenerek püre haline getirilir. Püre haline gelen soğan zeytinyağı ile karıştırılarak bir tülbentte serilir. Tülbent ağrının bulunduğu alanlara sarılır.

Havlıcan ve Zencefil Otu: Her iki ot bir kabın içinde kaynatılarak suyu süzülür. Elde edilen su gün içinde 3 fincan içilir.
" } ] }