{ "title": "Boyun Tümörü", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-tumoru.jpg", "date": "21.01.2024 11:15:12", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Boyun Tümörü, özellikle hastanın boyun bölgesinde aşırı derecede şişlikle ortaya çıkar. Boyun tümörleri tıp dilinde iyi huylu ve kötü huylu diye ikiye ayrılmaktadır. Boyunda oluşan tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak o kadarda kolay olmamaktadır. Buyun tümörün de bu tanıyı koymak için belirlenmiş sıra ile yapılan ve doğru muayeneler sonucunda boyun tümörün de doğru tanı konularak ve doğru tedavi uygulanması mümkündür. Boyun tümörü sonucunda oluşan boyunda şişlik hastanın yaşı şişliğin boyun bölgesindeki yeri ve bu şişliğin ne kadar süredir olduğu ayrıca boyunda oluşan şişliğin değişkenlik gösterip göstermediği gibi şikâyetlerden yola çıkılarak boyun tümörünün ne derece olduğu ayrıca saptanmaktadır. Boyun tümörleri hiç de hafife alınacak bir hastalık olmadığı bilinmektedir. Çünkü boyun tümörü ve kanser insan vücudunun bütün kanserleri içerisinde yüzde dokuzunu ve bu kanserlerden ölenlerin ise yüzde dört ünü oluşturduğu düşünülürse çok ciddi bir hastalık olduğu bilinir. Boyun tümörleri erkeklerde kadınlara oranla 5 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Ayrıca boyun tümörü 50 yaş üzeri insanlarda çok daha fazla görülen bir hastalık olarak da bilinir.

Boyun Tümörü Neden Olur?
Ayrıca boyun tümörleri iyi ve kötü huylu olmak üzere iki çeşidinin olduğunu yazımızda bahsetmiştir. Şimdi iyi huylu boyun tümöründen bahsedelim. İyi huylu boyun tümörleri olarak; Lipom, nörinom, hemanjiom ve fibrom tümörler olarak bilinen tümörlerdir ve kötü huylu boyun tümörleri olarak ta; tükürük bezi kanseri, tiroit bezi kanseri, sarkoma, gırtlak kanseri, lanfoma, yutak kanseri ve ağız kanserlerinin metastazları olarak hastanın vücudunun başka bölgelerinde özellikle akciğer metastazları kötü huylu boyun tümörlerini oluşturmaktadır.

Boyun Tümörü Tanısı Nasıl Konulur?

Boyun tümörleri tanısı için çok kapsamlı bir muayene yapılaması tanı için çok önemlidir. Özellikle boyun tümörü tanısı için hastanın boyun bölgesi cildinin kontrolü, yutak, gırtlak ve ağız değerlendirilmelidir. Ayrıca yine boyun tümörü tanısı için kişinin akciğer ve karın lenf bezleri kapsamlı muayene yapılmalıdır ve hatta röntgen, bilgisayarlı tomografi ve anjiyografi gibi teknik yöntemler uygulanmalıdır. Son olarak boyun tümörü tanısında iğne ile alınan sıvı ile hücre biyopsisi ve cerrahi uygulama olarak doku biyopsisi uygulamaları ile alınan bulgular mikroskop altında incelenerek ve patolojide değerlendirilerek boyun tümörü kesin tanı konulmaktadır.

Boyun Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun tümörü tedavisinde hastalık durumu son derece ilerlemiş durumda ise veya doğuştan gelen ya da travmaya bağlı şişlikler bulunuyor ise iyi huylu tümörlerde cerrahi müdahale gerekmektedir. Ayrıca boyun tümörü kötü huylu ise yine cerrahi müdahale olarak radyoterapi ve kemoterapi uygulaması yapılmaktadır.
" } ] }