{ "title": "Boyun Omurları", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-omurlari(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:41:07", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Boyun omurları, Boyun baş ile vücudu birbirine bağlayan bir uzuvdur. Başımızı destekleyerek dengeli bir pozisyonda tutar. Ayrıca başın sağa sola aşağı yukarı hareket etmesini sağlar. Boyun omurları da aynı şekilde başın taşınmasında görev alır. Belirttiğimiz baş hareketleri boyunda bulunan omurlar sayesinde yapılabilmektedir. Omurların bağlı olduğu iskelet kemiğine ise omurga denilmektedir. Omurga boyundan başlayarak kuyruk sokumuna kadar devam eden vücudumuzun iskelet sisteminin ayakta durmasını sağlayan bir kemik düzeneğidir. Şekli hafif bir 'S' şeklinde olan omurga üst üste otuz üç omurgadan meydana gelir. Bunlardan yedi tanesi de boyun omurlarıdır. Bu yedi omurdan iki tanesi farklılaşarak boynun kafa tasına bağlanmasını yani tutunmasını sağlar. Boyun omurları arasında bulunan diskler aslında omurların birbirine sürtünmesini engeller ve jöle kıvamında yastıkçıklardır. Disklerin görevi ise üzerine düşen yük miktarını dengeli olarak alt seviyelerdeki omurlara iletmektir. Boyun omurları vücudumuzda bulunan hareketli omurların en küçüklerdir. Enine oluşan çıkıntılarının üzerindeki delikler üst üste gelerek bir kanal oluşturur. Buradan da beyine giden arter geçmektedir.

Boyun omurlarını, diğer omurlardan ayıran en büyük özellikleri ise enine çıkıntılarının içerisinde oluşan deliklerden vertebral damarların geçmesidir. Bunun dışında boyun omurlarında omur delikleri üçgen şeklide ve tabanları önde olup enine çıkıntıların ucu ikiye çatallanmış ve iki tüberküllü' dür. Bunlardan önde bulunan tüberküle, tuberculum ventrale denir. Arka kısımda bulunana ise tuberculum dorsale denir. Boyun omurlarında bulunan eklem çıkıntıların uçlarındaki eklem yüzeyleri, bir kalem gibi kesik olup üstte bulunanlar yukarı ve arkaya, altta bulunanlar ise öne ve aşağıya bakar bir durumdadır. Bunun dışında başka diken çıkıntıların tepesi boyun omurlarında iki tüberküllü'dür. Omurların cinsi enine uzun ve ön bölümleri arkadan daha yakındır. Ayrıca üst yüzeylerini yanlarında yarım ay biçiminde çengel adı verilen iki kabartı vardır. Alt yüzeylerinin yanlarında da alttaki komşu omurun çengelleri içine alan iki çentik vardır.

Boyun omurları bölümleri içerisinde ayrı ve özel karakterler gösterenler
Boyun omurları, birçok özelliği bakımından diğer omurlardan farklılık gösterir. Hem işlevselliği bakımından hem de şekil bakımından diğer omurlardan çok farklıdır. Vücudun denge mekanizmasının önemli bir kolu olan boyun omurlarının rahatsızlanması kişinin dengede ayakta durmasına engel olabilmektedir. Özellikle boyun omurlarında yaşanan düzleşme buna en iyi örnektir. Düzleşmeden kaynaklı olarak bu tür insanlarda düz sabit ayakta durma işlevi olmaz sabit bekleme esnasında beden sağa ya da sola paralel şekilde yatış gösterir. O yüzden vücudumuzun her organı ve uzvunun bir görevi vardır.
" } ] }