{ "title": "Boyun Kasları", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-kaslari.gif", "date": "21.01.2024 00:59:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Boyun kasları, boynun fleksör ve ekstensör hareketini sağlayacak iki büyük grupta yer alır. Başı sağa ve sola döndürmeye, öne doğru eğmeye, arkaya bükmeye, dik durmasına ve boyun cildinin gergin olmasına kaslar sebep olmaktadır. Kaslarda oluşan gerginlikler boyun ağrısı çekilmesine neden olur. Boyundaki her türlü yapının sağlığı, boyun sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Boyun kaslarının sınıflandırılması

Boyun ön ve yan bölümü kasları: bu kısımda bulunan kasların bir kısmı kafatasının çeşitli bölümlerinden başlamakta, bir kısmı da ağız tabanına inerek çiğneme ve yutma fonksiyonunun içinde yer almaktadır. Bu bölümdeki kasların çoğunluğu hyoid kemiğin üzerinde ve altında yer almasına göre ele alınır. Hyoid üstündeki kaslarının üç tanesi ağız tabanını oluşturur. Bunlar hyoid kemiğin ve çenenin hareketlerinde, yutma eyleminde önemli bir işlev görmektedir. Bu kasların hepsi baş ve yüz çevresindeki kemik oluşumlarından başlar. Bu bölgeden boyun bölgesine deplase olurlar. Bu bölümdeki kaslar en üstten çok ince yapılı ve geniş olan yaygın bir kasla örtülüdür. Bu kas platysma olarak tanımlanır. Buradaki önemli bir kas olan m. Strenocleidomastoideus platysma kasının altında yer alır. Boyun hareketleri yapılırken, gözle cilt üzerinden rahatça görülebilir. Yapısı çok kuvvetli olduğundan, başın sola ve sağa çevrilmesinde oldukça etkili olur. Önde aşağıdan göğüs bölümümdeki kemik yapılarından başlayarak, arka ve yukarıya uzanıp, kafatasındaki processus mastoideus'a tutunur ve sonlanır. Bu kasın her tarafında kendini saran kuvvetli bir örtüsü bulunmaktadır. Bu kas tek taraflı işlev göremediğinde, torticollis adı verilen sorun yaşanır. Kafatasının farklı yerlerinden başlayan kaslar, yine farklı bölgelerde sona erer.

Boynun arka bölümü kasları: bu kaslar vertebral kolunun önünde yer almaktadır. Kasların işlevi kaburgaların kaldırılmasını sağlamak ve baş ile boynun yana doğru eğilmesini sağlamaktır. Diğer kas gruplarına komşu olanlar, yemek borusu, hava yolu, damarlar ve sinirlerden geçip, göğüs boşluğuna kadar uzanır. Bu kasların arasındaki önemli sinir ağları plexuslar dallanmalar yapmaktadır.

Boyun kaslarına bağlı ağrılar nasıl meydana gelir?

Boyunda tek taraflı ya da çift taraflı meydana gelen kas spazmına bağlı ağrılar yaygın olarak görülür. Bu ağrılar belirli bir bölgede oluşmaktadır. Genellikle uygunsuz bir pozisyonda uyuma, uzun süre televizyon ve bilgisayar karşısında vakit geçirme, masa başında uzun süre çalışma gibi boyun kaslarını zorlayıcı pozisyonlarla boyun ağrıları oluşur. Yanma tarzında hissedilen, sürekli olan boyun ağrıları, stres ve aşrı yorgunluk nedeniyle meydana gelen kas gerginliği yüzünden olur. Kas spazmı ağrılı olur ve dokunulunca hissedilebilir. Aşırı gerginlik olması halinde, hasta bu kas grubunu çalıştırmaktan sakınır. Boynun pozisyonu bu gerginlik gidinceye kadar bozulur. Omuz kavşağı denilen bölgenin yani kürek kemiği üzerinde olan ağrılarda, kemiğin üzerinde olan kaslar ile boynun arka tarafındaki kasların tutulması sonucunda oluşur. Ağrı başın arkasına yayılır ve baş ağrısıyla karakterize olur. Baş ağrısı başın üzerine yanlara ve göz çevresine doğru yayılır. Yani bu ağrılar kuşak tarzında hissedilir.

Boyun kasları ağrıları nasıl tedavi edilir?

Hastalarda kısa süreli kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçların kullanımıyla tedavi uygulanır. Uygulanan fizyoterapi tedavisiyle kas spazmının çözülmesine ve ağrıların azaltılmasına yardımcı olunur. Boyun egzersizleri, gevşeme teknikleri, doğru oturma eğitimi gibi uygulamalar yapılır. Hastanın işi ile ilgili sorunlarda gerekli düzenlemeler yapılır. Rahat çalışabileceği bir ortam oluşturularak, boyun ağrılarına karşı önlem alınır.
" } ] }