{ "title": "Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-fitigina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "21.01.2024 11:13:57", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boyun fıtığına ne iyi gelir, her geçen gün yaygınlaşan hastalıklardan biri olan boyun fıtığı, daha çok masa başında çalışanlar, bilgisayar karşısında fazla vakit geçirenler, direksiyon başında mesai yapanlar ve hareketsiz yaşam tarzı olan kişilerde görülür. Boyunda 7 adet omur bulunmaktadır. Omurlar arasında ise disk olarak tanımlanan eklemler yer alır. Diskler omurlar arasındaki bağlantıyı sağlar. Omurların arasında bulunan diskler iki kısma ayrılır. Disklerin görevi ağırlığı dengeleyerek, boynun hareket etmesini sağlar.

Boyun fıtığı bazı durumlarda herhangi bir belirtiye neden olmadan seyredebilir. Bazı boyun fıtıkları ise oldukça ağrı yaşanmasına yol açar. Boyun fıtığında en fazla karşılaşılan belirti sırtın alt tarafında meydana gelen ağrılardır. Boyun fıtığı belirtileri arasında ayrıca, kol ağrısı, el ve kollarda uyuşma, el ve kollarda güç kaybı, boyun bölgesi, el ve kolda karıncalanma gibi farklı belirtilere yol açabilir.

Boyun fıtığına ne iyi gelir?

Yüzme: Farklı pozisyonlarda uygulanan yüzme teknikleri boyun fıtığı için faydalı olabilir. Ayrıca boyun kısmına kadar suyun içine girerek beklemek, bölgede gelişen ağrıların hafiflemesini sağlar. Yüzme sırasında hastanın mümkün olduğunca yavaş hareket etmesi gerekir. Suyun içinde farklı boyun egzersizleri de yapılabilir.

Boyun fıtığı yastığı: Boyun fıtığına özel olarak üretilen yastıklar boyun fıtığı ağrılarına karşı kullanılabilir. Sulu boyun fıtığı yastıkları, uzmanlar tarafından hastalar için önerilmektedir.

Melatonin: Özellikle geceleri şiddetlenen ve uyku bozukluğuna yol açan boyun fıtığı ağrıları için uzmanlar melatonin tavsiye etmektedir.

Magnezyum: Boyun fıtığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek bir diğer cevap magnezyumdur. Boyun fıtığı ağrılarında magnezyum alımına dikkat edilmelidir. Boyun fıtığı ile mücadele edebilmek için doktordan magnezyum ağırlıklı yiyeceklerin listesi alınabilir. Ayrıca magnezyum takviyesi gerekebilir.

Akupunktur: Boyun fıtığı hastalığında cerrahi en son tercih edilecek tedavi yöntemidir. Ağrıya yol açan yaşam koşullarını ve fiziki koşulları değiştirerek boyun fıtığı ile mücadele edilebilir. Dolayısıyla boyun fıtığında akupunktur faydalı bir tedavi yöntemidir.

Masaj: Uzmanlar boyun fıtığı tedavisinde masaj önermektedir. Fıtıktan etkilenen bölgelere düzenli olarak masaj yapılabilir. Masaj çörek otu yağı, buğday yağı gibi bitkisel yağlar yardımıyla yapıldığında daha etkili olur. Ağrı ve uyuşmalara karşı kullanılan yağlar oldukça faydalı olur. Kas ve sinirlerin gevşemesini sağlayarak, hastanın rahatlamasına yardımcı olur.

Stres tedavisi: Stres vücutta birçok bölgeyi olumsuz etkilediği gibi kas ve sinirleri de olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle boyun fıtığı tedavisi boyunca stres tedavi almakta faydalı olabilir. Esansiyel yağlar, tütsüler ruh sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır.

Fizik tedavi: Boyun fıtığı ileri aşamalara ulaşmışsa doktor önerisiyle fizik tedavi alınabilir.

Boyun fıtığına iyi gelen kür tarifi

2 yemek kaşığı bal, 100 gram eritilmiş kuyruk yağına eklenerek karıştırılır. Üzerine 1 çorba kaşığı karabiber eklenip, karışım macun kıvamı alana dek karıştırılır. Elde edilen karışım ılıkken boyun bölgesine sürülür ve yaklaşık yarım saat bekletilir. Bölge temizlendikten sonra tekrar kantaron yağı ile bölgeye masaj yapılır. Sonrasında ılık bir duş alınarak rahatlama sağlanabilir.

1,5 yemek kaşığı kırkkilit otu, 1 su bardağı suyun içine alınarak 3 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan su ılıdıktan sonra boyun bölgesine masaj yapılarak sürülür. Boyun fıtığı nedeniyle yaşanan ağrılara karşı oldukça faydalıdır.
" } ] }