{ "title": "Boyun Fıtığı Tedavisi", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-fitigi-tedavisi.gif", "date": "19.01.2024 07:25:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Boyun fıtığı tedavisi, boyun fıtığı boyun omurları arasında olan disklerin omurilik kanalına doğru kayması ve omurilik ile koldan gelen sinir köklerine baskı yapmasıyla oluşur. Boyun ağrılarına neden olan boyun fıtığında ağrıların kola kadar yayılması, kolda uyuşukluk ve güç kaybına neden olması gerekir. Bu ağrı özellikleri boyun fıtığıyla karakterizedir. Ağrılar hastanın yaşam kalitesini bozacak seviyede aktivitelerini yapmaya engel olur. Buna tanı koymak için, hastanın yakınmaları dikkate alınır. Başka hastalıklarla karıştırılmaması için, araştırmalar yapılır. Hastaya manyetik rezonans tetkiki yapılır. Boyun omurları arasındaki kireçlenmenin belirlenmesi için, bilgisayarlı tomografi ve direkt grafi yapılır. Sinirler üzerindeki hasarın belirlenmesi için EMG tetkiki yapılır. Kesin tanı konulduktan sonra, hasta için en uygun tedaviye geçilir. Boyun fıtığının evresine göre, ağrı kesici ilaçlar, adale gevşeticiler, anti enflamatuvar ilaçlar, fizik tedavi ve cerrahi girişimlerden faydalanılır. En önemlisi hastanın istirahat etmesidir.

Boyun fıtığında hangi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır?

Boyun fıtığı tedavisinde cerrahi girişimler en son çare olarak kabul edilmektedir. Hastanın ameliyat edilmesi için, bazı koşulların gerçekleşmesi gerekir. Hastanın kolunda kuvvet kaybı olması, felce doğru giden bir süreç başladıysa, kolda uyuşmayla birlikte kaslarda erime başladıysa hastalar ameliyatla tedavi edilmelidir. Omurga tümörü ve enfeksiyon gelişen hastalarda, ameliyata alınır. Ancak hastaların çoğunluğu erken aşamada müdahale edilerek, yatak istirahati, çeşitli ilaçlar ya da fizik tedavin yöntemleriyle tedavi edilmektedir. Başlangıç aşamasında hastada şiddetli ağrılar varsa, istirahat ve ağrı kesici ilaçlar yeterli gelmektedir. Ağrılar azaldıktan sonra, hastalara fizik tedavi önerilir. Kullanılan ilaçlar ise ağrı kesiciler, kas spazmı çöze, ödem azaltan ilaçlardır. Akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde kısa süreli boyunluk kullanılabilir. Boyunluğun uzun süreli kullanımı boyun kaslarının zayıflamasına neden olduğundan, genellikle tavsiye edilmez. Bazı durumlarda hastalara enjeksiyon uygulanarak ağrılar dindirilebilir. Ameliyatsız yapılan tedavilerin içinde, traksiyon yöntemi de bulunmaktadır. Omurgaların arasındaki en küçük omurlar olan boyun omurlarını saran kaslar fazla güçlü olmadığından, boyun çekme yani traksiyon yöntemi uygulanabilir. Fakat acilen ameliyat edilmesi gereken hastalarda bu yöntemin uygulanması doğru değildir.

Boyun fıtığı tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması

Boyun fıtığı tedavisinde genellikle fizik tedavi sayesinde düzelme sağlanmaktadır. Sinir köküne ve yumuşak dokulara olan baskıya bağlı ağrıların giderilmesi, kaslarda oluşan spazmın gevşetilmesi için cihazlarla ve elle fizik tedavi uygulamalarından faydalanılıyor. Aletlerle yapılan fizik tedavi genellikle 10-20 seansta tamamlanır. Elle yapılan fizik tedavi yani manipülasyon tedavisi ise boyun fıtığının derecesine göre 2-10 seans arasında tamamlanır. Bu tedavi sırasında ellerle boyun bölgesine bazı bastırma germe ve döndürme manevraları uygulanır. Uygulanan manipülasyon tedavisi sırasında, herhangi bir ilaç kullanımı gerekmemektedir. Aletli tedaviler sırasında hastalarda mevcut olan kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar tedaviyi engellerken, manipülasyon yönteminde böyle bir kısıtlama olmaz. Elle tedavi yöntemi masaj uygulaması değildir. Bu tedavi yöntemiyle boyun fıtıkları %98 oranında tedavi edilir. Hastalar ameliyat olmadan iyileşme olanağına sahip olmaktadır. Tedavi sonrasında hastalara koruma amaçlı egzersizler verilerek, boyun, omuz ve sırt bölgesindeki kaslar güçlendirilmeye çalışılır. Hastalara günlük yaşamında nasıl hareket etmesi hakkında açıklayıcı bilgiler verilir.
" } ] }