{ "title": "Boyun Egzersizleri", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-egzersizleri.gif", "date": "19.01.2024 15:53:06", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boyun egzersizleri, boyun baş ile omuz arasında kalan vücudun önemli organlarından biridir. Başın dik durmasını, hareketliliğini ve görüş açısını ayarlamayı sağlamaktadır. Boyunda bulunan omurlar başın istenilen yöne çevrilmesine yardımcı olur ve oldukça sağlam bir yapıya sahiptirler. Ancak boyun omurları arasında yer alan kıkırdaklar ve kaslar zedelenerek ortaya çıkan ağrı sonucu kişinin hayatı çekilmez bir hal alabilmektedir.

Boyunda tutulması, kireçlenmesi, boynun incinmesi, kas spazmı, boyun fıtığı gibi pek çok nedenden dolayı boyunda tutulma ya da ağrı yaşanabilir. Bu ağrılar boyun kaslarının kasılması gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Boyun ağrılarından ve tutulmalardan kurtulmak için bazı egzersizler ile boyun kasları geliştirilebilir. Bu egzersizler sayesinde boyunda oluşan problemler hafifletilebilir.

Boyun Egzersizleri

Boyun ağrıları oluştuğunda ya da boynu oluşabilecek ağrılardan korumak için uygulanacak egzersizler boyuna esneklik katarak boynu güçlendirebilir. Boyun vücudun en önemli organlarındandır ve herkesin güçlü boyun kaslarına ihtiyacı vardır. Boyunda oluşan sorunları önlemek ve rahatlamak için egzersizler en iyi tedavi seçeneğidir.

Boynu Öne Eğme: Boynu serbest bırakarak ağır bir hareketle çene göğse değecek şekilde baş eğilir. Ardından baş yavaş yavaş kaldırılarak egzersiz tamamlanır. Bu işlem 5 defa tekrarlanmalıdır.

Boynu Arkaya Uzatma: Baş arka tarafa doğru ağır bir şekilde eğilir. Boyun arkaya eğilebildiği kadar eğilerek tavana bakılır. Ardından baş tekrar dik bir pozisyona getirilerek egzersiz tamamlanır. Bu İşlem yavaş yavaş 5 defa tekrarlanmalıdır. Eğer egzersiz baş dönmesine yol açmışsa ara verilmelidir.

Boyun Çevirme: Baş dik bir pozisyona alınarak ilk olarak sağa doğru yavaş yavaş dönebildiği kadar çevrilir. Ardından tekrar ters istikamete çevrilir. İşlem 5 defa tekrarlandıktan sonra aynı işlem sol tarafa doğru gerçekleştirilir. Yine baş dönmesi yaşanırsa egzersiz bırakılmalıdır.

Başı Yana Eğme: Dik bir pozisyonda karşı bakar şekildeyken baş sağ tarafa doğru eğilerek omuzlara değmesi sağlanır. Beş defa sağa eğildikten sonra ardından beş defa sol tarafa eğilir.

Baskı: Avuç içi başın sağ tarafına baskı uygulayacak şekilde yerleştirilir. Sağ avuç için başın sağ tarafına baskı uygularken aynı zamanda baş avuç içine baskı uygulamalıdır. İşlem anında beşe kadar sayılır ve baş serbest bırakılır. Ardından aynı işlem sol tarafa uygulanır.

Rahatlama Egzersizi: Rahatlama egzersizi akşam yattıktan sonra ve sabah kalkmadan önce yapılırsa oldukça rahatlama sağlanacaktır. Sırt üstü yatar pozisyonda boynu destekleyecek ufak bir yastık koyulur. Burundan derin nefes alınarak ağızdan geri verilir. İşlem üç defa tekrarlanır. Ardından başa el ile hafif hareketlerle masaj yapılır.

Eller başın arka kısmında birleştirilerek baş arka tarafa doğru itilir. Ancak eller ile itme işlemine engel olunur. Bu şekilde beşe kadar sayılır ve 20 saniye kadar mola verildikten sonra işlem tekrarlanır. Her bir işlemde saniye biraz daha arttırılır.

Bu tür boyun egzersizleri haricinde günün herhangi bir zamanında omuzlar yukarı çekilebileceği kadar çekilir ve beşe kadar saydıktan sonra omuz serbest bırakılır. Ayrıca omuzlar öne ve arkaya götürülüp beşe kadar sayılarak omuzlar eski pozisyonuna getirilerek rahatlama sağlanabilir.
" } ] }