{ "title": "Boyun Düzleşmesi", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-duzlesmesi.gif", "date": "19.01.2024 16:16:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinde en fazla rastlanan sorunlardan birisidir. Bu sorun kasların aşırı derecede gerilmesi yüzünden meydana gelmektedir. Boyun yapısında normalde C harfine benzer görünüm, boyun düzleşmesi olduğunda düz bir şekle gelir. Hastanın beynine giden dört damardan iki tanesi gerildiğinden, beynine yeterince kan gitmez. Bu durumdaki hastalarda baş dönmesi, kusma ve bulantı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, dengeyi sağlayamama, alınganlık ve isteksizlik gibi semptomlar görülür. Bu rahatsızlık erken dönemde teşhis edilerek, buna uygun tedavilerle tamamen iyileştirilebilir.

Boyun yapısında 7 adet omur, bu omurların arasında yumuşak diskler, bunların çevresinde ise bağ, kas ve fasya gibi yumuşak dokular bulunur. Boyundaki omurlar ön tarafa doğru kavis yaparak şekillenmektedir. Boyun düzleşmesi kendi başına bir hastalık olarak kabul edilmemektedir. Bunun oluşumu boyunda olan bazı hastalıklardan, kaslarda, tendonlarda ve bağlarda oluşan değişimlerden kaynaklanmaktadır. Kasların spazm geçirmesi sırasında, omurga geriye doğru çekilir. Kasların yaptığı bu etkiyle boyunda düzleşme başlar. Bu sorunun erken dönemde tedavi edilmemesi halinde, boyun fıtığı gibi daha ciddi sorunlar meydana gelebilir.

Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?

Duruş bozukluğu: Duruş sırasında başın öne doğru durması en fazla görülen belirtiler arasındadır. Boyundaki düzleşme bu şekilde bariz şekilde görülebilir.

Ağrı: Başlangıçta fazla ağrı etkisi göstermeyen boyun düzleşmesi, ileri aşamalarda sinirlere baskı olduğunda belirgin şekilde ağrı yapabilir. Bu ağrılar boyun ve sırtın birleştiği alanda ya da altında meydana gelir. Başı geriye doğru yatırma sırasında ağrılar daha fazla şiddetlenir. Bu durumda boyundaki kaslarda ağrı yapar.

Boyun hareketlerinde kısıtlanma: Boyun bölgesinin düzleşmesi nedeniyle boyun hareketleri kısıtlanır. Sağa ve sola çevirmede, sabit duruşta bile hareketler uzun süreli yapılamaz.

İleri aşamadaki belirtiler: Boyun düzleşmesi ilerlediğinde sinir kökleri ve omurilik baskı altında olacağından, vücutta uyuşma ve karıncalanma etkisi görülür. Bu genellikle kolları ve bacakları etkiler.

Boyun düzleşmesi nasıl teşhis edilir?

Hastalara röntgen ve MR çekilmesiyle kesin tanı konulabilir. Bunların çekilmesinden önce hasta fiziksel muayene edilir. Başın nasıl hareket ettirilebildiği, boyundaki hassasiyet, kas spazmı gibi etkiler değerlendirilir. Kollarda ve ellerdeki hissizlik, güç kaybı gibi etkiler kontrol edilir. Boyun röntgeni ve MR boyun düzleşmesinin derecesini ve sinirlere yaptığı baskıyı tespit eder. Bu aşamadan sonra hastaya uygun tedavi yolları uygulanır.

Boyun düzleşmesi tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Boyun düzleşmesinin erken aşamalarında kas gevşetici ilaçlar tedavide kullanılır. Bunun yanında hastanın loş ve gürültü ortamda dinlenmesi ve bölgeye sıcak uygulama yapılması faydalı olur. Rahatsızlığın ilerlemiş aşamalarında yani ağrıların kollara ve omuzlara kadar yayılması durumunda, fizik tedavi uygulamalarından faydalanılır. Bu uygulamalar elle ve aletli olarak yapılır. Tedavide hastaların eğitimi, özel tedavi yöntemleri, sıcak uygulamalar, akupunktur tedavisi, elektro terapi, manyetik alan tedavisi, gevşeme egzersizleri, medikal masaj ve traksiyon uygulamalarından destek alınır.

Boyun düzleşmesinde tedaviyi destekleyen uygulamalar
Boyun düzleşmesi tedavi edilmediğinde neler olur?

Boyun düzleşmesi tedavi edilmeyip ilerlediğinde, kollarda ve bacaklarda güç kaybına neden olur. Ağrılar artar, boyun hareketlerinde kayıplar meydana gelir. Boyun düzleşmesinin sinirlere ne kadar baskı yaptığı, meydana gelecek komplikasyonların derecesini etkiler. Hastalar boyun fıtığıyla karşı karşıya kalabilir.
" } ] }