{ "title": "Boyun Damar Tıkanıklığı Belirtileri", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/boyun-damar-tikanikligi.gif", "date": "19.01.2024 14:53:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Boyun damar tıkanıklığı belirtileri, boyun damarı tıkanıklığı şah damarının yani karotis damarın tıkanmasıdır. Beynin beslenmesini sağlayan şah damarı tıkanıklığı genellikle 40-45 yaşın üzerindeki kişilerde etkili olur. Önce karotis damarda başlayan darlık, zamanla damarda tıkanıklığa neden olur. Daralmaya neden olan temel etken damar sertliğidir. Bazı durumlarda damara gelen darbeyle oluşan travma nedeniyle hasar meydana gelebilir. Şah damarındaki tıkanıklık genellikle başka damar sorunu olan kişilerde yani şeker hastalığı olan, yüksek tansiyonu olan, kan yağları yüksek olan hastalarda ve böbrek hastalarında daha yaygın olarak görülür. Bu etkenler erkeklerde daha fazla görüldüğünden, boyun damarı tıkanıklığı da erkeklerde daha fazla olur.

Boyun damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir?

Karotis damarda tıkanıklık olması halinde, hastalarda görme, konuşulanı anlayamama, konuşma bozukluğu, bayılma, kolların ve bacakların hareket ettirilememesi yani felç etkisi yaşanabilir. Bazı hastalarda yüz felci meydana gelebilir. Bu etkilerin yanında hastada baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi belirtiler baş gösterir. Boyun damarında meydana gelen daralma ise iki farklı belirti gösterir. Bunlardan biri beynin o bölgesine yeterince kan gitmediğinden, o bölgenin faaliyetleri aksar. Diğerinde ise daralma nedeniyle bölgeden kan akışı rahat olmadığından, küçük bir pıhtı meydana gelebilir ya da darlığa neden olan yağ birikintisinden kopan parça beyne giderek, buradaki damarı tıkar ve damarın olduğu bölgenin felç olmasına sebep olur. Bu şekilde hastalarda görme bozukluğu ve konuşma güçlüğü meydana gelir. Aynı boyun damarı tıkanmasında olan belirtiler, beyin tıkanıklığında da görülür. Bu belirtilerin bir kısmı geçici olabilir. Bunlar 1-2 günde geçebilir. Bunlar geçici iskemik atak olarak tanımlanır. Bu belirtiler 24 saatten daha az bir süre etkili olan nörolojik bulgularla kendini gösterir. Kendiliğinden ya da tedaviyle erirler. Etkilerin geçmemesi halinde, kalıcı olarak felç durumu yaşanabilir.

Boyun damarında tıkanıklık ya da daralma gençleri etkiler mi?

Tıkanıklık ya da daralmanın temel nedeni damar sertliği olsa da bazen travma nedeniyle ya da boyna alınan darbe sonucunda damarda hasar meydana gelebilir. Diseksiyon adı verilen damar tabakalarından birinde ya da ikisinde birden yırtılma ve duvardan ayrışma nedeniyle kanın geçtiği yolun daralması ve tıkanması söz konusu olabilir. Bu durum genç kişilerde etkili olabilir.

Boyun damar tıkanıklığı tanısı ve tedavisi nasıl olur?

Hastaların klinik muayenesi sonrasında, teşhis konulabilmesi için görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. MR anjiyo, renkli doppler, BT anjiyo ve kataterle anjiyo tetkikleri kesin tanı konmasına yardımcı olur. Tedavi sırasında darlık fazla olmazsa ve hastanın fazla yakınması yoksa, kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Yakınmaların geçmemesi halinde ya da daralmanın %70'ten fazla olması halinde tıkanıklığın açılması gerekir. Bu açık ameliyat yapılarak, damarın içinin temizlenmesiyle ya da anjiyo yapılarak kasıktan girme suretiyle stent yerleştirilmesi ve damarın açılmasıyla gerçekleştirilir. Ancak damarın fazla kıvrımlı ya da yoğun tıkalı olması nedeniyle stent uygulaması yapılamayabilir.
" } ] }