{ "title": "Bel Boyun Fıtığı", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/bel-boyun-fitigi.jpg", "date": "21.01.2024 08:55:53", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Bel Boyun Fıtığı, boyun omurlar arasında yer alan ve vücudumuzda amortisör görevi görev disklerin zaman içerisinde yıpranması, zedelenmesi nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Bu diskler yıpranmalardan dolayı zamanla sertleşmeye veya yerinden kaymaya başlar. Sertleşen veya yerinden kayan diskler sinirlerimize baskı yaparak kol, sırt veya omuzlarda çeşitli ağrılara ve güç kayıplarına neden olabilmektedir. Fakat belirtmemiz gerekir ki omuz, sırt veya kollarda oluşan her ağrı, güç kaybı boyun bel fıtığından kaynaklanmaz. Genellikle kol veya boyun ağrısı ile ellerde de ağrı veya güç kaybı görüldüğünde bel boyun fıtığından şüphe edilebilir. Bu üç bölgede oluşan ağrı veya güç kayıpları pek çok hastalığın da belirtisi olduğundan ötürü boyun bel fıtığı olup olmadığınızı öğrenmek amacıyla kapsamlı bir muayeneden geçmeniz gerekir.

Bel boyun fıtığı toplumumuz olarak sadece ameliyatla çözülür diye düşünülse de tüm bel boyun fıtıkları için ameliyat uygulanmaz. Bel boyun fıtığının ilerleme veya mevcut derecesine göre sadece ilaç tedavi veya fizik tedavi de iyileşmek ve kişileri rahatlamak için yeterli olabilmektedir. En iyi yöntem düzenli egzersiz ve sporla bel boyun fıtığını, fıtıklaşması engellemek olsa da eğer fıtık ilerlemişse ve sizin yaşam kalitenizi ciddi oranda düşürüyorsa, bu olayı soğukkanlılıkla karşılayarak ameliyat olmalısınız. En küçüğünden en büyüğüne kadar tüm ameliyatlardan uzak durmaya çalışsak da cerrahi müdahale yöntemleri oldukça gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Ayrıca bel boyun fıtığı durdulmadığı taktirde çok daha kötü rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Bel Boyun Fıtığına Neden Olan Unsurlar

Yaşlanma

Her ne kadar düzenli spor ve egzersiz yapsak da sağlıklı beslensek de maalesef ki yaşlandığımız zaman vücudumuzda yıpranma belirtileri kendini göstermeye başlayacaktır. Bel boyun fıtığına neden olan diskler de yaşlılıkla birlikte küçülmeye, kurumaya, yerlerinden çıkmaya başlarlar. Disklerin bir nebze olarak kuruması, küçülmesi, yerinden çıkması normal olarak görülebilir ve herhangi bir belirti meydana gelmeyebilir. Lakin bel boyun fıtığından dolayı kişinin omuz, sırt, kol ve el bölgelerinde ağrılar ve güç kayıpları yaşanmaya başladığı zaman ilaçların kullanılması, fizik tedavi yapılması veya cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir.

Düzenli spor ve egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek insanı yaşlanmasını durdurmasa da vücuda iyi bakmak, sigara içmemek, dengeli beslenmek sayesinde yaşlılığı ve bel boyun fıtığı gibi hastalıkların süresini geciktirebilirsiniz.

Kazalar, Darbeler, Zorlanma

Düşmeler, ani hareketler, darbeler, trafik kazaları, spor yaralanmaları gibi boynu zorlayan hareketler, durumlar bel boyun fıtığına neden olan ana etmenlerdir. Hazırlıksız şekilde ağırlık kaldırmak, boynu kütletmek, boynu sık sık döndürmek veya tam aksine uzun süre boynu hareket ettirmemek, yakın zamanda hatırlamasanız bile geçmişte boynunuza aldığınız bir darbe de bel boyun fıtığına neden olabilmektedir.

Şiddetli bir darbe veya trafik kazası gibi bir durum olmadığında tek bir hareket bel boyun fıtığına neden olmaz. Fakat ıslak saçla dolaşmak veya boynu klimaya doğru vermek, ceyrana (Rüzgâr akımı) maruz kalmak gibi durumlar boyun fıtığına zemin hazırlar. Bir süre sonra da bu durumu, hareketi kaldıramayan boyundaki disklerde zedelenmeler ve dolayısıyla bel boyun fıtığı meydana gelebilmektedir.

Genetik Yatkınlık

Bel boyun fıtığının kalıtsal olup olmadığı halâ bir araştırma ve tartışma konusu olarak kalsa da genellikle boyun fıtığının kaynağının genetik olarak (Doğuştan) zayıf kaslar olduğu düşünülmektedir. Zayıf kasların dışında genetik olarak gelen fiziksel bozukluklar da boyun problemine ve dolayısıyla bel boyun fıtığına neden olabilmektedir. Ailesinde bel boyun fıtığı olanların risk altında olabileceklerinden dolayı muayene olması tavsiye edilir.
" } ] }