{ "title": "Ani Boyun Tutulması", "image": "https://www.boyun.gen.tr/images/ani-boyun-tutulmasi.jpg", "date": "18.01.2024 23:32:14", "author": "mustafa GÜÇLÜ", "article": [ { "article": "
Ani boyun tutulması; Her insanın yaş fark etmeksizin hayatında en az bir defa yaşadığı bir rahatsızlıktır. Boyun tutulması, boyun da bulunan kas dokularının ve ligament denilen boyun liflerinin sıkışması nedeni ile meydana gelir. Ani boyun tutulmaları, özellikle başımızı belli bir yönde belli bir süre tutmaktan kaynaklanmaktadır. Özellikle bu durumu bilgisayar başında çalışanlar daha çok yaşamaktadırlar. Ani boyun tutulması, insan başının ani hareketlerinden kaynaklanır. Boyundaki kaslar ani kasılma ve sıkışma ile zedelenir ve hatta sertleşebilir. Ani hareket, darbe ve ters bir durumda uyumak boyun tutulması sebeplerindendir. Ani boyun tutulması ani boyun hareketine bağlı zedelenme (Kronik) boyun ağrılarının yaygın nedenlerinden birisidir. Ağrı boyunda kolda ve omuzda hissedilir. Baş ağrısı ve baş dönmesi de olabilir.

Ani boyun tutulmasının belirtileri nelerdir?
Ani boyun tutulması tedavisi; Ani boyun tutulmalarında her yaşta her insan da olduğundan çok eski zamanlardan bu yana boyun tutulmaları için çeşitli tedavi yöntemleri ortaya çıkmıştır. Ani boyun tutulmalarında öncelikle yapılacak uygulama boynu tutulan kişinin kendi uygulayacağı tedavidir. Tutulan kısmın sıcak tutulması ve sıcak soğuk kompres yapılması sıkışan kasların gevşemesine yardımcı olduğundan, her zaman için iyi gelmiştir. Ayrıca kas gevşetici ilaç ve merhem sürülerek yapılacak hafif bir masajla kasların gevşemesi sağlanabilir. Bu uygulamalar sonucunda boyun tutulmasında ve ağrısında herhangi bir iyileşme gözlenmiyorsa bir sağlık kuruluşuna baş vurmak gerekir. Boyundaki tutulmanın nedeni boyun fıtığı ise hastalığın ciddiyetine göre ilaç tedavisi, fizik tedavi veya cerrahi operasyon uygulanabilir. Ani boyun tutulmalarını önlemek için her sabah boyun ve baş egzersizleri yapılmalıdır. Yatarak kitap okunmamalı, yüksek yastık kullanılımamalı ve ofis, büro tarzı yerlerde çalışılıyorsa 2 saatte bir 15 dakika mola verilmelidir.
" } ] }